Kayın ağacı mobilya üretiminde kullanılan, amaçlara uygunluğu yüksek olan keresteden yapılır.
Kayın ağacı mobilya üretiminde kullanılan, amaçlara uygunluğu yüksek olan keresteden yapılır.
Kolay işlenebilir, şekil verilebilir gibi avantajlar sağlaması nedeniyle kayın ağacı mobilya özellikleri her ürün için avantajlı bir tercih olarak kullanılır.
Özellikle kayın ağacı masa, dolap, döşeme ve kayın ağacı masa etrafındaki sandalyelerin endüstride üretilmesi ve bu amaçlara uygun olarak çalışılması çok kolaydır.
Sert ahşap özelliklerine sahip olan gözeneksiz, sağlam ve dayanıklı bir yoğunluğa, dayanıklı yüzeye sahip olan kayın ağacı kullanılarak üretilmiş olması kayın ağacı masa sağlam mı sorusuna verilen en açıklayıcı cevaptır.
Ahşap malzemeler içinde fazla basınç, talaş ve oyma dayanıklılığı da kayın ağacı sağlam mı şeklindeki sorunun da kesin bir cevabıdır.
Kayın ağacı mobilya başka ağaçlardan farklı olarak kerestesi ayrı bir koku veya tada sahip değildir. Bu özelliğiyle birlikte sağladığı temiz yüzeyiyle müşterilerin ilgisini çekmekte ve gıda taşıma kullanımı için çok iyi bir seçenek oluşturmaktadır.
Kayın ağacı mobilya üretiminde dokusundaki eşitlik, güçlü, sert ve ağır oluşuyla önemli bir basınç direnci oluşturur. Bu nedenle zemin kaplamasında kayın ağacı birinci tercih nedenidir. Kayın ağacı üretilerek yapılan döşeme, uygulanan ağırlık ve güçlü kuvveti karşılayabilme yeteneğine sahiptir.
Buğulandırılmış kayın ağacı mobilya ahşabı; doğallığı, boyasını, cilasını ve kayın ağacı rengi bütünlemede, keskinleştirmede kullanılır. Kayın ağacı mobilya zamana meydan okuyacak, yıllar boyu iyi görünebilecek uzun ömürlü özellikler taşır. Önemli hasarlarda bile kolay biçimde düzeltilip eski haline döndürülebilir.
Kayın rengi genellikle açık kahverengi veya hafif kırmızımsı kahverengi tonlarda bulunur. Kayın ağacı rengi, kayın ağacının doğal özelliklerinden kaynaklanır ve genellikle estetik bir görünüm sunar.
Kayın ağacının rengi zamanla değişebilir. Güneşe maruz kaldıkça veya yaşlandıkça tonları biraz derinleşebilir. Ancak, kapalı bir ortamda korunduğunda doğal rengini daha uzun süre koruyabilir.
Kayın ağacı mobilya özellikleri, bakımından üreticilere büyük kolaylıklar ve avantajlar sağlamaktadır. Kayın ağacı bükümlü, şekil verilmesi gerekli olan mobilyaların üretiminde, kolayca işlenebilir olduğu için kullanılır.
Mobilya sektöründe sıklıkla kullanılan kayın ağacından üretilen mobilyanın özellikleri şunlardır
İç mekânlar için kullanılan kayın ağacı suya dayanıklıdır. Dekorasyon ürünlerinde kayın ağacı kullanılması bu sebeptendir.
Genellikle Karadeniz, Ege ve Marmara’da yetişir
Genellikle Karadeniz, Ege ve Marmara’da yetişen kayın ağacı, 40 metreye ulaşan boyu, gümüş renk düzgün kabuğuyla kayın ağacı; dekorasyon, müzik aletleri ve döşeme gibi mobilya ürünlerinin üretiminde kullanılmaktadır.
Kayın Ağacı Masa; açık renkli, homojen gözeneklere sahip, sert ve çizilmeye önlem almak için kayın ağacı kullanılarak yapılır. Genellikle ahşap eşyalar kayın ağacı kerestesinden üretilir. Masa, sehpa ofis mobilyaları, ev eşyaları kayın ağacı kerestesinden kurulur.
Türk Kayın Ağacına Avrupa ülkeleri yoğun ilgi göstermektedir
Türkiye’de doğal ağaç türü olan kayın ağacına Avrupa ülkeleri yoğun ilgi göstermektedir. Bu ilgi nedeniyle Dünya’da tanınan Avrupa, Amerika, Çin, Japon, Meksika, Tayvan, Parıltılı ve Türkiye kayını yetiştirilmektedir. Türkiye'de doğu kayını ve Avrupa kayını ağırlıklı olarak yetişmektedir
kayın ağacı çatlamaz, düzgün ve pürüzsüzdür
Kış mevsimi öncesi yaprağını döken, tomurcuklu sürgünleri pullarla kapalı, yaprakları genellikle düz ve kısa saplı, gri renkli kabukları ile kayın ağacı çatlamaz, düzgün ve pürüzsüzdür.
Mobilya, kontrplak, parke, ambalaj sandığı, oyuncak, marangoz tezgahları yapımında daha yoğun olarak kullanılır.
verimini artırmak için kereste fırınlanmalı
Kayın kereste çatlamaması için soğuk ve güneşten korunmalı, verimini artırmak için kereste fırınlanmalıdır. Kayın ağacı içerisinde nem kaldığında malzemede şekil değiştirme ya da yamulma görülebilir.
kayın ağacı yüksek oksijen salar
Kirli hava ve rüzgara karşı dayanıklı, kuru dal ve yaprakları şifa deposudur. Kabuklarında vitamin bulunan kayın ağacı, toksinleri atmada, romatizmal hastalıkların önüne geçmedeki etkisinin yanında diyet ve zayıflamak isteyenler için çok uygun besin içeriğine sahiptir. Yüksek oksijen salan kayın ağacı çok nazlı ve yavaş büyümektedir.
Deniz iklimini sever, yavaş büyür, çok sık yapraklı
Kayın ağacı 40 metreye kadar uzayabilen, deniz iklimini seven, yavaş büyüyen, çok sık yapraklı, kış öncesi yaprağını döken, Türkiye’de Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz bölgelerinde yetişen ve 700 yıl yaşayabilme özelliklerine sahiptir. Ağrı dağı ve Erciyes dağı eteklerinde yoğundur. Kırmızı yapraklarının dekoratif görüntüsü nedeniyle park ve bahçelerde de özellikle yetiştirilmektedir.
5 yılda bir tohum verir, sonbaharda ekilir
Kayın ağacı, yarma ya da yandan aşı ve tohum yöntemleri kullanılarak yetiştirilir. 5 yılda bir tohum verir, sonbaharda ekilir. Işığa çok fazla ihtiyaç duymaz. Yarı gölge alanları, kireçli, derin toprak yapısını sever.
cila ve boyayı çok iyi tutar
Esnek, fiziki etkilere dayanıklı, açık havayı sevmeyen, sıcak ortamda çatlayan, çivi veya vida yerine tutkalla birbirine bağlanması kolay olan, cila ve boyayı çok iyi tutan, bir ağaç türüdür. Kayın çok iyi bir mobilya ağacıdır. Müzik enstrümanları, kayak, kızak ve kontraplak, fıçı ve makara yapımında idealdir.
masa ile sandalye ayağı içinin aranan bir malzemedir
Mobilya sektöründe özellikle ahşap masa ile sandalye ayağı içinin aranan bir malzemedir. Sert olduğundan el işlemeciliği için zor bir yapıya sahiptir.